keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Irenen lukuvinkit: Matkat


Näyttelijä, kirjailija Vivi-Ann Sjögren haluaa matkoillaan tutustua niin paikallisiin ihmisiin kuin kulttuuriinkin. Tässä kirjassa meksikolainen ruoka on vahvasti läsnä. Oletkos muuten kuullut sinisistä maisseista? Niistä voi valmistaa vaikkapa sinisiä tacoja. Kirja sisältää lukijan iloksi myös reseptejä.

Toimittaja Matti Rämö alkoi vakavan sairauden jälkeen pyöräillä tosissaan ja pitkiä matkoja. Eräs hänen fillarimatkoistaan lähtee Suomesta ja päättyy Saharaan. Pyörä kokee kovia, sillä sen on kuljetettava pyöräilijän lisäksi myös tämän varusteet. Tätä kirjoittaessa (marraskuu 2012) Rengasrikkoja Saharassa löytyy myös Yle Areenasta Rämön itsensä lukemana.

Kääntäjä Kyllikki Villa on vuosikausia reissannut käännöstöidensä kera ympäri maailmaa. Hän pohtii niin maailmaa, käännöstöitään, vieraalla kielellä toimeen tuloa kuin vanhuutta ja sen vaivojakin. Vanhalla rouvalla on pukuja eri tilaisuuksiin – kuinka iso kapsäkki hänellä mahtaakaan olla? Teos löytyy myös äänikirjana.

Lokikirjan pitäjä, näyttelijä Pirkko Saisio innostuu kumppaninsa kanssa ostamaan vanhan laivan, jonka ylläpito ei olekaan niin helppoa, kuin alun perin luultiin. Seilaamisessakin on omat kommervenkkinsä. Laiva pysyy kuitenkin pinnalla ja saa paljon taiteilijoita vieraakseen. Teos löytyy myös äänikirjana, jossa lukijana toimii laivareissut lapsena kokenut Saision tytär Elsa.

Hyvistä ja kätevistä matkaoppaista tässä on esimerkkinä Barcelona : kartta+opas. Suosittelen kuitenkin kaikkia tämän sarjan kirjoja; ne ovat pieniä, käteviä käyttää ja selkeitä sisällöltään. Kartat ovat neljä kertaa kirjan kokoisiksi aukeavia sivuja. Olen suunnistanut monessa kaupungissa näitten karttojen avulla. Käypä siis lähikirjastossa tutustumassa niihin.

Teos on todellakin nimensä veroinen. Robert Penn hehkuttaa teoksessaan polkupyöriä,  polkupyörämatkailua ja pyöräilyn historiaa. Hän on hankkimassa uutta pyörää ja samalla käy pyörän eri osat huolella läpi. Kirjan avulla sain kurkistettua pyöräilyhullun mieheni sielunelämään sekä ymmärsin jotakin pyörän rakenteeseen liittyviä asioita. Tiesitkö muuten, että ensimmäinen ”polkupyörä” ei ollut sellainen isopyöräinen, vaan potkupyörä? Polkimettomia potkupyöriähän näkyy nykyisin pikkulapsilla…

Jotkut kokevat syntyneensä väärään sukupuoleen. Mitäpä jos olisi syntynyt henkisesti ruotsalaisena? Nousiaisen romaanin päähenkilön kanssa voi matkata ruotsalaisuuteen ja Ruotsiin; suosittelen. Tosin matka ei ole vailla mutkia… Kom-teatterilla on myös romaanin pohjalta tehty upea näytelmä, jota suosittelen lämpimästi.

Tallinna, tuo ihana keskiaikainen kaupunki! Moni tosin jää vain keskustaan, eikä lähde rohkeasti liikkeelle. Tallinnassa on kuitenkin nähtävää myös keskustan ulkopuolella. Lainaa kirja, lähde Tallinnaan hotellireissulle ja osta julkisen liikenteen vuorokausilippu. Voit tutustua vaikka eläintarhaan (norsut!) tai mennä Rocca al Maren ulkoilmamuseoon tuulimyllyjä tuijottamaan. Museon taloihin pääsee myös sisälle. Tervemenoa Tallinnaan!

Nimestään huolimatta Venäjää aikuisille ei ole kielikurssi, vaan sen avulla on tarkoitus oppia tuntemaan paremmin suurta naapuriamme, Venäjää. Hannu Mäkelä on päässyt ihan lähietäisyydelle, sillä hänellä on venäläinen vaimo, joka myös asuu Venäjällä. Mäkelä kertoo mielenkiintoisia tarinoita venäläisistä ja oikoo samalla suomalaisten ennakkoluuloja.

Jukka Viljanen on seikkailujuoksija. Nettisivuilta voit lukea hänen tempauksistaan, mm. juoksusta Libyan Saharan halki. Vaikka olosuhteet aavikolla ovat ankarat, Viljanen juoksi 50 kilometrin päivämatkoja. Juha Hietanen on kirjoittanut Viljasen juoksuista kirjan
Seikkailujuoksija : Jukka Viljasen pitkä taival Saharan halkijuoksijaksi. Kirjan voit lainata HelMet-kirjastoista.

Nämä kirjat yms. olen vinkannut kuulijoilleni 11.11.2012 Myyrmäen kirjastossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti